Svensk kontemporär musik

Den som tror att svensk musikbransch endast består av gamla minnen av Abba och Roxette är helt fel ute. Visst var decennierna mellan år 1970 och mitten av 1990-talet en guldgruva ur alla synvinklar, men det innebär inte att svensk musik har stannat av bara för att vi har tagit steget in i 2000-talet. Tvärtom har vi nu fler svenska artister, musiker och låtskrivare verksamma med stora hits än någonsin, vilket har lett till att vissa kritiker har pekat på ett nytt svenskt musikunder. En extra glädjande aspekt är att många av banden är yngre förmågor som säkerligen kommer att fortsätta att sprida sina genialiska alster under lång tid framöver.

 

Ett av dessa nya, unga band är First Aid Kit. De består av systrarna Söderberg – Johanna och Klara – som har rötterna i Enskede i Stockholm. De har länge hyllats som Sveriges klarast lysande stjärna på musikhimlen tack vare deras finstämda folkmusik. Med ljuva sångröster och vackra låtar har de lyckats sjunga sig in i många svenskars hjärtan. Nu har de också börjat väcka uppmärksamhet internationellt och genombrottet kom 2012 med albumet The Lion’s Roar. Det sålde i 250 000 exemplar och fick kritikerna att jubla av glädje över dessa nya stjärnskott. 2014 kom uppföljningsalbumet som fick om möjligt ännu bättre recensioner. Tidningar som The Daily Telegraph, The Guardian och The Independent gav albumet närapå toppbetyg.Svensk kontemporär musik 2

 

När man pratar svenska låtskrivare går det inte att undgå att nämna Max Martin. Hans namn är kanske inte känt för den bredare publiken eftersom han inte framför låtarna själv, men om du frågar någon i branschen så vet alla vem han är. Max Martin är en Stockholmskille som ursprungligen hette Martin Sandberg. I början av 1990-talet hade han en egen popkarriär, men några år senare beslöt han sig för att satsa fullt ut på låtskrivandet istället. Det blev ett minst sagt lyckat karriärdrag. Artister som Backstreet Boys och Britney Spears valde att framföra hans låtar, varav många blev enorma framgångar. Det betydde att Martin fick möjlighet att skriva för de allra största i branschen, och numera levererar han regelbundet superhits till exempelvis Katy Perry.