Eva Dahlgren

Eva Dahlgren föddes år 1960 i Umeå, och hon har under sitt liv hunnit med en varierad och framgångsrik musikkarriär, och dessutom debuterat som barnboksförfattare. Hennes karriär som musiker började när hon bara var 18 år gammal, då hon medverkade i tv-programmet Sveriges magasin. Efter detta framträdande kontaktades hon av musikproducenten Bruno Glenmark, och redan samma år släppte hon sitt debutalbum, Finns det nån som bryr sej om. Året därefter deltog hon i Melodifestivalen med bidraget ”Om jag skriver en sång”, som hon både skrivit text och musik till. Bruno Glenmark medverkade i rollen som dirigent till hennes bidrag. Hon slutade på en tredjeplats det året, och deltog i Melodifestivalen även år 1980, då med låten ”Jag ger mig inte”. Också det året gick det bra för Dahlgren, som slutade på en fjärdeplats.Eva_Dahlgren_in_Sept_2013

Efter att ha deltagit med framgång i Sveriges största musiktävling och ett av de svenska tv-program som har flest tittare var framgången ett faktum för Dahlgren. Hennes mest sålda album kom i början av 1990-talet, år 1991 för att vara exakt, och hette En blekt blondins hjärta. Detta album sålde i mer än en halv miljon exemplar.

År 1991 blev framgångens år för Dahlgren på flera sätt. Det året vann hon nämligen en Grammis i fem olika kategorier: Årets artist, Årets album, Årets singel, Årets kvinnliga artist och Årets kompositör. Eva Dahlgren är till dags dato en av de mest prisbelönade artisterna i Sveriges historia, med sammanlagt nio Grammisar (hon vann också Årets kvinnliga pop/rockartist 1987, Årets kvinnliga rockartist och Årets låt 1989 samt Årets artist 1995) och tre Rockbjörnar (år 1981, 1984 och 1991, samtliga gånger i kategorin Årets svenska kvinnliga artist).

Förutom Dahlgrens framgångar i Sverige är hon också en av de mest populära svenska sångerskorna i Finland. Hela fem av hennes album har sålt guld i grannlandet. Hon har också samarbetat med musiker från Finland; år 1995 gav hon till exempel en konsert på Stockholms Centralstation som dirigerades av Esa-Pekka Salonen.