Abba

Om det finns något någon grupp eller artist som mer än allt annat förknippas med Sverige internationellt, så är det utan tvekan Abba. Det har gått så pass långt att de i vissa kretsar nästan blivit synonyma med svenskt musikskapande. Abba var unika i sin förmåga att kombinera framgångsrikt låtskrivare med uppskattade konserter. Ofta brukar ju artisterna och kompositörerna vara åtskilda, men Abba lyckades kombinera de två konstarterna och det ledde till stora framgångar. Det är också anledningen till att Abba fortsätter att dra in stora pengar i dag på sina låtar. Bland annat har det ju satts upp en musikal i London, Mamma Mia, som det sedermera har baserats en långfilm på.

 

Abba blev ett namn för allmänheten under 1970-talet, men det var redan några år tidigare, i slutet av 1960-talet, som deras individuella musikkarriärer hade inletts. Benny Andersson var medlem av det populära bandet Hep Stars medan de övriga medlemmarna – Agneta Fältskog, Anni-Frid Lyngstad och Björn Ulvaeus – hade sjungit och spelat i både tv och radio. Bandet Abba började faktiskt inte med en musikalisk allians, utan en äktenskaplig. När Agneta och Björn och Benny och Anni-Frid åkte på semester till Cypern som två par kom de första tankarna på att börja spela musik i ett band tillsammans. Resten är stor musikhistoria.Abba 1

 

Melodifestivalen 1973 var första gången som Abba fick smaka på den stora scenen tillsammans. Då uppträdde de med låten Ring Ring, som hade höga förväntningar på sig. Låten lyckades inte vinna tävlingen utan den kom istället trea, men den har blivit något av en klassiker bland svenska schlagerlåtar – och albumet som följde med samma namn blev en av Abbas största skivframgångar. Dessutom skulle de få revansch i Melodifestivalen året därpå. Då hette låten Waterloo, och den tog hem den svenska uttagningen – vilket ledde till att de fick delta i Eurovision Song Contest som det året gick i Brighton. I sin färgglada utstyrsel gick Abba upp och tog hem hela tävlingen med ett utsökt uppträdande.

 

Det var det som utlöste perioden av otroliga framgångar för Abba. Benny och Björn skrev musiken till otaliga superhits, som toppade listorna runt hela Europa. Samtidigt var Anni-Frid och Agneta stjärnorna när bandet turnerade i hela världen och möttes av skrikande fans. Abba var Sveriges största musikaliska namn under flera decennier, och frågan är om någon svensk någonsin kommer att slå intresset som bandet rönte internationellt.