Melodifestivalen

Få tv-program har nått samma nivå av kulturell status som Melodifestivalen. Efter över ett halvt sekel av tävlingar är det nu en institution i svenska hem och festivalen lockar miljoner tittare varje år. Att döma av det växande intresset ser det inte heller ut att minska inom den närmaste framtiden. Det gör att Melodifestivalen fortsätter att vara Sveriges största musiktävling och antalet bidrag håller en jämn nivå. Dessutom har Melodifestivalen fått en internationell ryktbarhet tack vare att den fungerar som uttagning till Eurovision Song Contest. Där har Sverige firat stora framgångar vilket ytterligare har belyst tävlingen på hemmaplan.

 

Melodifestivalen arrangerades för första gången år 1959 på Cirkus i Stockholm. Åtta låtar deltog i tävlingen och dagens system med telefonröster hade ännu inte uppfunnits. På den tiden var telefonen svårare att använda och det skulle dröja ytterligare några år innan folket fick säga sitt. Istället fanns det fyra jurygrupper som avgjorde vilken låt som skulle vinna. I den första upplagan var det Siw Malmkvist med låten Augustin som stod som vinnare. Malmkvist var då en ung talangfull sångerska som gick hem i stugorna, men hon fick inte delta i den internationella finalen. Tävlingsarrangörerna bestämde istället att bidraget då skulle framföras av Brita Borg.Melodifestivalen 1

 

Under årens lopp har en mängd artister fått sitt genombrott i Melodifestivalen. Tack vare den enorma räckvidden räcker det med ett framträdande för att det svenska folket ska lära känna en ny artist och ta denne till sina hjärtan. Ett tydligt exempel på det är Carolas genombrott. Det var i Melodifestivalen 1983 som hon, bara 16 år gammal, klev fram på scenen i en färgstark klänning och sjöng låten Främling. Hon vann förstås tävlingen och över en natt blev hon en av Sveriges mest folkkära artister. Hon har senare deltagit i tävlingen flera gångar om med låtar som Fångad av en stormvind och Evighet.

 

Melodifestivalen arrangeras av SVT och tävlingen sänds alltid på SVT 1 med repriser i någon av SVT:s andra kanaler. Det gör att hela svenska folket kan ta del av tävlingen på TV. Dessutom sänds Melodifestivalen i HD-kvalitet på SVT:s HD-kanaler. Du kan beställa dem liksom många andra kanaler med C More.