Army of Lovers

När 1980-talet stod på sin topp, nattklubbarna lockade massvis av folk och musikbranschen exploderade efter MTV:s intåg på marknaden, var det ett band från Sverige som lyckades kapitalisera bättre på boomen än andra. Det var Army of Lovers som passade perfekt in i bilden av det nya, excentriska bandet med dansvänlig musik. Army of Lovers hade redan tidigt specialiserat sig på den typen av genre som spelas både på radio och på klubbar, vilket gjorde att deras musik kunde nå ut till en bred publik. De fick snabbt en trogen skara anhängare och Army of Lovers fortsätter att vara en närvarande kraft i svensk musikindustri.

Army of Lovers var inte bara nyskapande i ett musikaliskt hänseende. De hade också ett förhållningssätt till bandmedlemmarna som kan beskrivas som avslappnat. Även om det ständigt ingick tre medlemmar i bandet skiftade nämligen konstellationen mellan olika människor. Två medlemmar var ständigt närvarande: Alexander Bard, som var musikaliskt drivande i gruppen, och Jean-Pierre Barda. Rollen som kvinnlig sångerska alternerades dock mellan olika frontkvinnor. Camilla Henemark, även känd som La Camilla, var ett flitigt återkommande namn, och hon tog hand om merparten av spelningarna. Även Dominika Peczynski fanns med på ett hörn och uppträdde med gruppen.Army of Lovers 1

Army of Lovers har ända sedan starten 1987 fortsatt att engagera tusentals lyssnare. De har förstås mycket fans i hemlandet Sverige, och deras liv har varit hett stoff för kvällstidningarna. Samtidigt har de också fått stor uppmärksamhet i framför allt de östra delarna av Europa och världen. Ryssland och forna Baltikum tycktes älska Army of Lovers framtoning, och det är en kärlekshistoria som håller i sig än i dag. Det är anledningen till att Army of Lovers har åkt på många turnéer i Östeuropa som har blivit mycket bejublade.

Under de senaste åren har Army of Lovers återförenats ett antal gånger, senaste gången 2013. Samtliga medlemmar har andra projekt vid sidan av musiken; Alexander Bard har synts i tv medan Camilla Henemark har skrivit en uppmärksammad bok. Gruppen fortsätter dock att uppträda sporadiskt och fortsätter att flyga den svenskan fanan högt genom sin närvaro utomlands.