Svensk musikhistoria

Sverige är ett land som alltid har haft oproportionerligt stora internationella musikexporter i förhållande till sin storlek. Trots att vi endast bor drygt nio miljoner i vår lilla nation har vi lyckats få fram några riktigt stora namn som slagit även utomlands. Dessutom har musikintresset alltid varit på topp här hemma, vilket har lett till en spännande och bred musikindustri. Alltifrån kommersiella radiohits till nya indiedängor ryms på radiokanaler och hos skivbolagen. Det innebär att svensk musikindustri är en lyssnarens marknad – och en snabb titt i historien bekräftar den bilden.

 

När popmusik fick sin nuvarande status och slog igenom totalt i början av 1960-talet – bland annat genom det brittiska bandet The Beatles – var vi i Sverige inte sena med att hoppa på tåget. Visst tog vi hit de utländska stjärnorna för inspiration, men vi hade det gott ställt också på hemmaplan. Ett av våra mest framgångsrika inhemska band under den tiden hette Hep Stars. De bildades 1963, alldeles i begynnelsen av den nya musikeran som skulle komma, och de nådde stora framgångar i Sverige. Internationellt var kanske konkurrensen lite för hård för att de skulle nå enorma succéer, men deras musik lever likafullt vidare än i dag och de är numera något av en kultband för många musikkännare.Svensk musikhistoria 1

 

På 1970-talet fick Sverige sin första internationella megahit när Blue Swede, med Björn Skifs som frontman, lyckades nå förstaplatsen på den amerikanska topplistan med låten Hooked on a Feeling. Det var en cover av B. J. Thomas ursprungliga version, men den nya inspelningen fick så pass mycket uppmärksamhet att Blue Swede blev internationellt uppmärksammade. Det var dock inget mot vad som skulle komma några år senare när Abba drog igång sin karriär. Sverige har aldrig sett något motstycke till deras framgångar, varken förr eller senare, och de fortsätter att vara ett enormt namn i musikbranschen. De fyra medlemmarna har fortsatt att vara superstjärnor även efter gruppens upplösning.

 

På 1980-talet var det framför allt Roxette, duon med Per Gessle och Marie Fredriksson som medlemmar, som höll Sveriges fana högt när det kom till musik på den internationella scenen. De hade några stora hits med låtar som The Look och It Must Have Been Love. På 1990-talet handlade det mycket om ny musik inspirerad av elektroniska toner. Där blev Ace of Base ett stort namn. Numera finns det artister inom alla musikens genrer som fortsätter att sätta Sverige på kartan och det finns ständigt nya svenska släpp att inhandla. Om du vill jämföra priser på musikskivor eller andra prylar på nätet kan du göra det på shopello.se .